Medisch hulpfonds 2012

 

December 2012 : Bobby

lijnen27

Boby kan niet met zijn oogje knipperen omdat het bovenste ooglid beschadigd is. Hij zal een kleine ingreep moeten ondergaan om het ooglid te laten herstellen zodat hij zijn oogje terug normaal kan sluiten

bobby

Dit kan pas als de wonde op zijn kop helemaal genezen is en de dierenarts precies kan zien hoeveel huid er over is om mee te werken. Tot aan de operatie moeten er meerdere keren per dag oogdruppels in zijn oogje gedaan worden om de oogbal vochtig te houden.

De dierenarts kan tijdens de ingreep, als Boby onder narcose is, de lens van het oogje goed controleren en nagaan of er permanente schade is. Ondertussen kwam er in Sevilla een opvanggezin vrij dat Boby wilde verzorgen. In deze liefdevolle omgeving kan men hem ook helpen bij het verwerken van de psychische wonden die hij heeft opgedaan.. Boby voelt zich er al redelijk op zijn gemak   update 22/12 Boby is op controle geweest in de dierenkliniek en de wonde is voldoende genezen om de ooglidcorrectie uit te voeren. update 28/12 Boby kan pas, na de feestdagen, geopereerd worden. Het zal een complexe ingreep worden. Eerst zal er een klein stukje huid van Boby zijn nekje genomen worden. Dat wordt ingeplant op zijn voorhoofd om er een nieuw bovenste ooglid van te reconstrueren. De operatie is volgens de dierenarts niet onmiddellijk nodig en hij zou nog een tijdje zo verder kunnen met telkens oogdruppels in te brengen. Maar uiteindelijk zou zijn oogbal toch gaan uitdrogen en eens dat gebeurd is, kan een ingreep geen baat meer brengen.

 

November : Bobby

lijnen27

Boby vertoonde duidelijk tekenen van mishandeling ..en hij was er erg aantoe .. Hij had een grote openstaande snee dwars over zijn kopje, een open wonde aan zijn voorpoot die zo diep was dat je de spieren   kon zien, hij had een ernstige ooginfectie, stond te rillen van de koorts. De dierenarts kan niet met zekerheid zeggen dat AL zijn   verwondingen door mishandeling komen… hoe kan iemand een klein hondje zo erg toetakelen??…
We gaan Boby sponsoren bij de eerste verzorging die hij onmiddellijk nodig had. Hij werd direkt op antibiotica  gezet om de ooginfectie onder controle te krijgen.Verschillende wonden moesten gehecht worden en er wordt geregeld nog extra een creme op aangebracht die de wonden beter doet helen. Hij kreeg ook nog een injectie  voor het onstekingsgevaar en hij krijgt vitaminen bij. Boby zit apart in een kenneltje bij de dierenarts want gezien de omvang van zijn verwondingen kan hij geen kennel delen met andere honden.

bobbyy

update 21/11 : De wonden aan kopje en  poot zijn goed aan het genezen. Maar nu de ontsteking aan zijn oogje beter is hebben  ze gezien dat ook zijn linker oogje goed geraakt is, alsof het beestje nog niet genoeg verwondingen  heeft.. Dus werd er terug een afspraak gemaakt in de dierenkliniek. Er werd ook een complete bloedanalyse aangevraagd om te controleren of zijn organen goed functioneren.

Gelukkig valt alles binnen de normale waarden. We wachten nu af wat de schade aan zijn oogje is en wat eraan kan gedaan worden ..   Boby is een hondje dat nog veel verzorging nodig heeft, Donaties in het medisch hulpfonds worden deze maand uitsluitend besteed aan zijn verzorging. Dank u!

 

Oktober : Nero, Rufus, en gevonden pups

lijnen27

okt  Als de filaria behandeling beëindigd is heeft Nero een scan nodig. Volgens zijn verzorgers gaat zijn conditie verder achteruit. (zie ook september) 13/10 : Helaas hebben we slechts nieuws gekregen over Nero.. Er werd nog een scan gemaakt en aan de hand daarvan kon de dierenarts beoordelen dat er niets meer kon gedaan worden om Nero beter te maken. Zijn beenmerg was zodanig gedegenereerd dat hij op korte tijd nog meer pijn zou krijgen. Er werd besloten om hem in te slapen… slaap zacht lieve reus… Ook al heeft de scan niets goeds aan het licht gebracht, hij dient uiteraard betaald te worden, we gaan dan ook sponsoren. Het heeft Nero veel leed bespaard.
oktrufRUFUS – Rufus heeft eind november na de erlichia behandeling een controle bloedanalyse nodig. 13/10 : Er werd bloed afgenomen bij Rufus, de resultaten worden volgende week verwacht
oktpups  oktpupPUPJES – Deze pupjes werden als bij wonder gevonden. Ze zaten verstopt in holen onder de grond vlak naast een drukke snelweg. Gelukkig kwamen ze net tevoorschijn toen er iemand van het opvangcenter voorbijreed en konden ze in veiligheid gebracht worden. De moeder van de pupjes is ook al enkele keren opgemerkt maar liet zich tot hiertoe niet vangen. Ze zijn met z’n achten en zullen allemaal gevaccineerd en ontwormd moeten worden. 13/10 : De pupjes verblijven allen in opvanggezinnen en ze hebben hun eerste puppyspuitjes gekregen.
MIRELLA –

oktmirell oktmir

Nog een hondje dat we kunnen helpen is Mirella. Zij werd in een ellendige toestand van de straat opgepikt : ondervoed, ziek, bijna kaal… dit kleintje heeft heel wat verzorging nodig. Momenteel zit ze nog in quarantaine omdat ze een behandeling krijgt tegen schurft. Heel haar huid is kapotgekrabt van de jeuk. Er volgt nog een grondig onderzoek.. 2

6/10 Mirella schudde veel met haar kopje en onderzoek heeft uitgewezen dat ze een zware infectie heeft aan haar oortje. Met antibiotica alleen zou dit niet te verhelpen zijn, een kleine ingreep was nodig omdat er zich binnenin veel voch had opgehoopt en dat bezorgde haar veel pijn. Nu de druk eraf is, is ze van de pijn verlost en kan de infectie genezen. Haar oortje is goed ingepakt

 

 September : Tina, Bingo, Rufus en Nero

lijnen27
sepruVoor de kleine Rufus, een bretonneke. was er eerder al een bloedtest aangevraagd en helaas is hij positief bevonden op zowel erlichia als leishmania. Er kan nu met een antibioticakuur gestart worden tegen de erlichia,(=bacteriële infectie)

Enkele weken na afloop van die kuur, eind november, volgt er een controlebloedtest om te zien of hij daarvan volledig genezen is en of hij dan nog positief test op leishmania. Er kan dan geëvolueerd worden of Rufus ook voor lm moet behandeld worden of niet.. Maar het is al dikwijls gebeurd dat na een erlichia behandeling (van 4 weken) er geen spoor meer van leishmania-besmetting te vinden is in het bloed. Vaak geeft het een ‘vals positief’ beeld als de hond erlichia heeft.
septneroNero werd verzwakt gevonden en is in een opvanggezin geplaatst om weer op krachten te kunnen komen. Hij krijgt een goede premiumvoeding en supplementen. Toch is zijn conditie nog steeds niet wat het  moet zijn en er werd  een bloedafname geregeld. Die wees uit dat hij positief test op filaria.. Nero zou een maand moeten behandeld worden en dan volgt een controle bloedanalyse. update 7/9: Nero heeft in augustus al vitaminen bijgekregen en heel de maand september wordt hij behandeld tegen dirofilaria. update 17/9 : Er is iets meer aan de hand met Nero,

Hij krijgt sinds begin september een behandelingtegen filaria maar nu blijkt zijn algehele toestand achteruit te gaan. Ze zijn met hem terug langs de dierenarts geweest en hij moet nu onstekingsremmers nemen want hij heeft artritis en dat geeft hem pijn. Omdat beide medicijnen niet tegelijkertijd kunnen ingenomen worden, zat er niet anders op dan de filaria-kuur 1 week te onderbreken. Maar na een weekje merken ze nog geen beterschap bij Nero en de dierenarts raadde aan om een scan te laten maken van zijn rug zodat hij kan zien wat er precies aan de hand is want hij heeft pijn bij het lopen..

De aanhoudende extreme hitte in Sevilla zorgt voor veel slachtoffers onder de zwerfhonden. Een vrijwilligster die naar huis reed had 2 honden opgemerkt op de straat,  één van hen had een stuk touw om zijn nek.Ze stopte om de honden er weg te halen en naar het opvangcenter te brengen voor verzorging.De honden waren zo bang dat ze zich niet lieten benaderen en na verschillende pogingen bleek dat het onmogelijk was om hen mee te nemen..

Uiteindelijk kon het niet anders dan de honden daar te laten maar ze zette wel voedsel en water bij hen en dat werd elke dag daarna gedaan, in de hoop dat ze wat vertrouwen  zouden krijgen..

Maar de temperaturen lopen op tot wel 45° (in de schaduw!) en enkele dagen later lag de beige hond op de stoep en hij had geen kracht meer om recht te komen of zich te  verzetten.. Het lukte hen om beide honden in veiligheid te brengen! Ze werden naar de dierenarts gebracht voor eerste hulp en onderzoek. Bingo heeft ook een bloedtest nodig en  vaccinaties.

sepbingo

update : Bingo is ondertussen al wat kunnen bekomen, hij recupereert vrij snel omdat het een jonge hond is van nog geen jaar oud. In de loop van volgende week zal er bloed afgenomen worden om hem te laten testen op mediterane ziekten zoals erlichia, leishmania en filaria. Indien nodig kan dan een behandeling gestart worden Bingo is nog ondervoed en het is een hond die tamelijk groot gaat worden. De dierenarts raadde aan om hem een supplement (condoprotector) bij te geven ter versterking van zijn beenderen omdat hij zo snel groeit! update :19/9 : De bloedtesten zijn binnen en ze zijn gelukkig allen negatief!!! Bingo wordt ook sterker met de dag en op de  foto zie je hem al gek doen en rondjes lopen!

septbingo3
En we kunnen nog een jong vondelingetje helpen verzorgen, de kleine Tina. Een pupje van ongeveer 4 maanden oud dat uitgehongerd en gedeshydrateerd werd gevonden aan een drukke rotonde. Ze zat helemaal onder de vlooien en de teken. Het was zo erg dat die beesten heel haar oortjes hadden kapot gebeten.. We sponsoren haar behandeling tegen de parasieten.
 

Juli- augustus : parasietbehandelingen/bloedtesten   

lijnen27

We beginnen met het goede nieuws dat Betty een eigen thuis heeft gevonden in Spanje. Het is een lief en aanhankelijk hondje dat heel dankbaar is dat er goed voor haar gezorgd wordt.

juli
Helaas brengt deze periode ook weer nieuwe “vakantieslachtoffertjes” , de achtergelaten hondjes… In de zomermaanden juli en augustus gaan we de bijdragen gebruiken om de fosterhonden en de nieuwkomers te laten behandelen tegen in- en uitwendige parasieten. Dat betekent dat ze een pipetje tegen vlooien krijgen en ook een ontwormkuur.  Papito en Rufus, 2 gedumpte jachthondjes die gevonden werden in ernstige staat  van ondervoeding,  een zwarte herder die doelloos en vermoeid rondliep in de hete zon,
Timmy, een lief maar heel angstig podenco’tje dat erg mishandeld werd.
enkele ongewenste pupjes achtergelaten langs de snelweg helemaal aan het einde van hun krachten toen ze gevonden werden… We hebben reeds 250€ kunnen overmaken om zowel de langzitters (Kivi, Rufo, Loto, Jacinto, Luisma, Olivia, Princesa) als deze nieuwkomers een zogoed mogelijk verzorging te bieden.

juli2papito Papito

Juni : Betty

lijnen27

in juni dragen we ook bij aan de inenting van kittens en sterilisatie van mamapoezen die verzorgd worden door vzw Poncho-zwerfkatten.

Dit klein wit hondje doolde rond in Sevilla op zoek naar eten. De vrouw die haar gevonden heeft bracht haar naar de opvang. Het is een kruising podenco’tje, een heel lief en rustig meisje. Ze noemen haar Betty. Ze was gehydrateerd en had enkele open wonden aan haar keel, daarom kon ze geen halsband aan.  Betty moest onder volledige narcose om de wonden te laten hechten.

junibetty

update : Betty heeft nog een antibioticakuur genomen om infectie te voorkomen en de wonde is mooi genezen. Bij de check up heeft zij ineens ook haar inentingen gekregen. Over enkele dagen is het ook niet meer nodig dat ze nog een kraag draagt.  Ze verblijft in een opvanggezin.

junibetty2 junibetty3

Ook de bloedresultaten van Kivi zijn binnen en de waarden van de leishmania zijn negatief. Het kan mede door de goede premiumvoeding en de suplementen zijn dat Kivi sterker geworden is en de ziekte is teruggedrongen. Om te zien of deze uitslag geen “vals negatief” is, volgt nu een periode dat hij geen alopurinol meer neemt en na 3 maanden wordt er opnieuw gecontroleerd of hij nog steeds negatief test op de ziekte,

Mei : Oliva en Kivi  

lijnen27

Olivia knijpt voortdurend haar oogje dicht, ze lijkt een ooginfectie te hebben. Dat kan beter eventjes nagekeken en verzorgd worden. Voor haar ligt er deze week al een dierenartsbezoek vast. update : Olivia heeft vermoedelijk iets in haar oog gekregen en dat veroorzaakte een infectie. Ze was heel flink bij de dierenarts en liet zich goed onderzoeken. Nu moet ze een tijdje een kap dragen, wat natuurlijk vervelend is. Maar het kan even niet anders want zogauw de oogdruppels in haar oogje zijn wil ze die er met haar pootje snel weer uitwrijven..

meioliva meioli

Ook voor Kivi wordt er beter terug een afspraak gemaakt in de dierenkliniek. Een tijdje ging het goed en bleven de epileptische aanvallen uit, nadat de dosis van zijn medicatie werd aangepast. Maar in het weekend heeft hij toch weer een aanval gekregen. Algoed dat hij in een opvanggezin kan verblijven (een kennel zou trouwens geen optie zijn voor deze hond) waar hij goed in het oog kan worden gehouden en het is een rustige omgeving, beter zo weinig mogelijk stress voor hem ..

meikivi
Dankzij uw steun in het medische hulpfonds kan deze stakker de nodige verzorging krijgen en kan er regelmatig met hem langs de dierenarts gegaan worden. Hartelijk dank ! Er wordt een algehele bloedanalyse aangevraagd en ook worden de waarden van de leishmania nog eens bepaald. update : Kivi was heel rustig toen de dierenarts bloed bij hem afnam, het is dan ook een superbrave hond én ondertussen is hij de onderzoeken al een beetje gewoon.. De dierenarts zei ook dat het mogelijk is om Kivi verder te laten behandelen voor de leishmania. Hij nam al alopurinol om de leishmania onder controle te houden maar er zijn blijkbaar nieuwe medicijnen die in sommige gevallen de ziekte zouden kunnen elimineren indien de waarden niet al té hoog zijn. En die behandeling kan enkel na voorafgaand met alopurinol te zijn behandeld, maarrr… het zou tameijk duur zijn. Het is ook belangrijk dat de hond dan in goede conditie is, zeker niet verzwakt, daarom neemt Kivi nu al vitaminen  bij en hij krijgt een goede premiumvoeding. Aan de hand van de bloeduitslagen kan de dierenarts de best mogelijke behandeling voor Kivi adviseren wordt vervolgd…

April  : Blanca, Nora en Chico

lijnen27

april1Blanca is een oud hondje van 10 jaar dat een goede thuis had. Maar haar baasje kan niet langer zelfstandig wonen en niemand van de familie heeft een klein plaatsje over voor zijn hartediefje..

Pentax Digital CameraChico is een ander oudje van 12 jaar met een al even triest verhaal. Zijn familie verhuisde naar een nieuwe woning en zij besloten om Chico niet mee te nemen ?!!.. Ook hij belandde in het opvangcenter. update : Blanca en Chico zitten in een opvanggezin, gelukkig voor beide geen stress van een kennel meer op die leeftijd.. Blanca is gevaccineerd en ontwormd, de kans is groot dat zij in het opvanggezin kan blijven wonen. Dat zou natuurlijk super zijn! Chico had een stevige hoest waarvoor hij antibiotica moest nemen en na die kuur werd hij geënt. Vanwege zijn ouderdom wordt hij niet meer gecastreerd.
aprilnoraNora, ook een klein hondje van amper 6 kg, werd gevonden op een verlaten plek. Ze werd daar waarschijnlijk uit een auto gezet.. Gelukkig passeerde er iemand met een hart voor dieren die haar naar het opvangcenter bracht. Het hondje was uitgeput en haar pootjes waren kapot gelopen, op zoek naar eten, drinken .. en haar baasje.. update : Nora verblijft tijdelijk in een opvanggezin omdat daar haar pootjes beter konden verzorgd worden en veel rapper herstellen dan in een kennel waar ze dagelijks door de urine zou lopen.. Ondertussen zijn de wondjes al helemaal genezen en is ook zij volledig gevaccineerd. De dierenarts schat haar leeftijd tussen 4 en 5 jaar, Nora is 25 cm hoog. Ze is vriendelijk  voor de andere honden.

Maart : Kivi en Olivia

lijnen27
Kivi heeft de voorbije week weer enkele zware epilepsie aanvallen gehad en ze hebben met spoed een afspraak gemaakt bij de dierenarts. Aan een hond kan je niet uitleggen wat er gebeurd en Kivi is na afloop dan nog een tijdje bang en ook moe. Hij is een hele periode stabiel geweest met de medicatie die hij hiervoor kreeg. update : De dosis van de medicatie werd verhoogd en ondertussen heeft Kivi geen aanval meer gehad en we zijn toch al meer dan een week verder. Voor de leishmania neemt hij nog steeds allopurinol.  Bij Olivia werd op de zijkant van haar lichaam een bult gevoeld. Het is niet zichtbaar omdat ze een dikke en gekrulde vacht heeft. Zij kan deze week langs de dierenkliniek voor onderzoek. update : Olivia geraakte maar niet over haar angst voor mensen en de vrijwilligers vonden het erg triest dat haar leven nog even pijnlijk is als toen ze net het opvangcenter binnenkwam.. Ze hebben zelf heel wat ervaring met getraumatiseerde honden maar voor Olivia gingen ze op zoek naar iemand die deze hond beter zou kunnen helpen.

maartolivaOlivia is in therapie bij het team van Happy Dog Training. Ze krijgt ook een behandeling met bach bloesems. Na slechts 1 week begon men al verandering te zien in haar gedrag.Olivia komt uit haar kennel en ze speelt met Rufo en men kan men haar al meenemen voor een wandelingetje. Ze laat zich al heel voorzichtig strelen en het is zo dat men op haar zijkant het knobbeltje ontdekte.. Vorige week namen ze Olivia mee naar de dierenkliniek om het verder te laten onderzoeken en gelukkig blijkt het maar een vetknobbel te zijn

Februari : Prncessa, Tommy

lijnen27

– Bloedtesten wezen uit dat Princesa hoge infectieswaarden heeft. Gelukkig kan ze tijdelijk in een opvanggezin terecht waar ze verzorgd wordt en weer kan aansterken. Ze wordt ook verder behandeld voor leishmania. Een warme en rustige omgeving zal haar goed doen.
Vorige week werd een breton binnengebracht die door een auto was aangereden. Hij lag langs de kant van de baan en kon niet meer recht. Waarschijnlijk vond de chauffeur het niet eens de moeite om te stoppen en het dier te helpen. De vrouw die hem vond heeft ook direkt zijn halsband afgedaan want die was aan het ingroeien.. de vacht in zijn nek is helemaal weggeschuurd. Hij was ‘eigendom’ van een jager .. De hond zat onder de parasieten en stonk als de pest. Ze hebben hem verschillende keren moeten wassen om de reuk er een beetje af te krijgen. Na een x-ray bleek dat hij geen breuken had maar dat zijn achterpoten zwaar verzeerd waren. Hij krijgt onstekingsremmers nodig en vitamines. Ze noemen hem Tommy, hij is 8 jaar oud en heel lief.
update : – Het gaat goed met Tommy. De wonde is mooi genezen maar er blijft wel littekenweefsel in zijn nek dus er zal geen haar meer op teruggroeien. Tommy is lief en vol vertrouwen en de mensen in Spanje hebben een goede thuis voor hem gevonden!febrbreton2   febrbreton