Medisch hulpfonds 2011

Oktober : Anita

lijnen27

Anita

Anita, mixje van 1 jaar oud in een buitenwijk van Sevilla die bekend staat als een zeer dieronvriendelijke buurt, liep al een week een klein zwart hondje rond. Elke dag ging een vrijwilligster er op dezelfde plaats een kommetje eten voor neerzetten want het was erg bang. Telkens probeerde ze met zachte stem en lieve woordjes hem te overtuigen om dichterbij te komen. Toen ze daar zo gehurkt zat kwam er een man uit de buurt langs die zei dat ze morgen niet meer moest komen met eten want hij had “de kennel” gebeld. (Een plaats waar ongewenste honden worden geëuthanaseerd) Toen ze dat hoorde zette ze alles op alles en ze maakte een heuse tijgersprong en in 1 beweging had ze de kleine stevig te pakken, gelukkig.

Anita%20(1)_JPG-for-web-normal  ani2

De lange vacht zat vol klitten en tussen die klitten had hij enkele open wondjes.
Om die goed te kunnen verzorgen moest eerst de vacht worden kortgeschoren
en hij bleek een zij.. een mager, schuchter hondje kwam van onder al die vuiligheid te voorschijn.
Anita haar wondjes moeten regelmatig ontsmet worden en ze moet vitaminesuplementen bijnemen.
Lucienne deed een bijdrage voor de verzorging van Anita, hartelijk dank

 

September : Ron

lijnen27

het was 1 van de werkmannen die de kleine Ron langs de kant zag liggen.
Een jong bodeguero reutje van 5 maanden oud met een poot die vreselijk gekwetst was, hij beefde van de koorts

ro

en van de pijn Het kleintje werd opgehaald door een vrijwilligster en is regelrecht naar de dierenkliniek gebracht voor eerste hulp. Wegens de ernst van zijn verwondingen is Ron onmiddellijk onder narcose gebracht. Een operatie is nodig.
De jagers gebruiken alle mogelijke middelen om het wild te vangen, vaak zetten zij klemmen die niet eens meer mogen gebruikt worden. De dieren die erin trappen zitten uren, zoniet dagenlang vast met zware verwondingen, te wachten tot ze uiteindelijk gevonden en afgemaakt worden. Het komt ook voor dat de vallen gewoon in een open veld worden opgesteld, met alle gevaar vandien voor passanten. Ron is met zijn achterpoot in zo een klem terecht gekomen. Hij heeft zich weten te bevrijden maar daardoor is de huid van zijn achterpoot geschraapt. Er zit geen vel meer rond het been en de open wonde is zwaar geinfecteerd.
ro2 ro3

Met de dringende operatie hopen ze Ron’s pootje te kunnen redden. Hondenzorg doet een bijdrage van 50€ voor de operatie en verder verzorging. Ieder beetje helpt ..
Ron wordt geholpen door : Ilse Daens : 10 € Martine : 15 € fam. Van Eester : 15 € Mw. B Gouwy : 10 € Mw. C Hoeben : 15 €

5 sep : Ron is uit de dierenkliniek ontslagen en verblijft nu bij Paqui, een medewerkster van het opvangcenter. De hondjes met de zwaarste verwondingen die na hun verblijf in de dierenkliniek nog een tijdje moeten revalideren of die achteraf nog een intensieve verzorging nodig hebben neemt zij mee naar haar thuis. Zij heeft vorig jaar ook Ronda verzorgd, het hondje met de derdegraads brandwonden en de kleine Penelope is nu ook bij haar thuis om verder te herstellen. Het is een sterke vrouw die er alles aan doet om een hondje weer beter te krijgen, Elke dag rijdt ze met Ron op en neer naar de dierenkliniek voor een intensieve verzorging. De eerste twee weken moet de poot diepgaand ontsmet worden en het dode vlees moet verwijderd worden. Deze verzorging gebeurd onder lokale verdoving. Belangrijkste is om de infectie onder controle te krijgen.

Ron krijgt hoge dosissen antibiotica en pijnstillers en om de poot zit een stevig verband.

ron  ro4

Ron zijn poot is goed aan het genezen. Ook zijn angst voor mensen is al flink afgenomen en hij durft weer vertrouwen

 

Augustus  : Penelope

lijnen27

In een klein stationnetje in Sevilla liepen mensen op en neer het perron, enkelen zaten op de bank in de schaduw..Niemand had oog voor het kleine zwarte hondje dat langs de kant lag. Met haar ogen volgde ze de mensen die langsliepen, bewegen kon ze niet..Het opvangcenter kreeg een melding binnen van 2 jonge mannen die het hondje hadden zien liggen, maar haar niet goed durfden optillen of verplaatsen. Er werd vlug tot actie overgegaan en binnen de kortste tijd lag Penelope

Ze had koorts, was erg mager, haar lichaam was op verschillende plaatsen bedekt met korsten en wonden en ze had een gapend gat in haar achterpoot dat geinfecteerd was, de andere achterpoot was gebroken. Het is een gecompliceerde breuk waarvoor een operatie nodig is.

Penelope is amper 7 maanden oud en ze kijkt haar verzorgster aan met een blik die niet in de ogen van een pup zou mogen staan. Zoals altijd met deze dringende zaken, stellen de vrijwilligers alles in het werk om dit hondje de nodige verzorging te kunnen geven. We gaan iets geven om dit hondje verder te helpen

pene  pene2

27 aug : Penelope haar pootje is terug gezet en de grote wonde bovenop haar bil is gehecht. De geinfecteerde wondjes zijn schoongemaakt en ze krijgt nog een antibioticakuur. De rekening van de dierenkliniek mag in schijfjes betaald worden, belangrijkste is dat Penelope goed verzorgd is.

pene4

31 aug : Penelope mocht al voor verdere verzorging naar een opvanggezin. De dag na de operatie wandelde ze al voorzichtig rond en ze at goed. Alles wat je haar voorzette ging erin ! Ze staat nog een beetje wankel op haar pootjes maar zoals iedere jonge hond is ze heel nieuwsgierig en ze ging onmiddellijk op verkenning. En dat is goed want al die nieuwe dingen die ze ziet, die geven haar wat afleiding. Het is een sterk hondje zegt haar opvangmama, het zal wel  goed komen

dank aan Heidi V., Lucienne en Mw. Houbart voor de steun. Er wordt jullie een filmpje doorgemaild van uw zorgenkindje

 

Juli : 8 kleine podenco’tjes.

lijnen27

In de maand juli zouden we graag helpen bij de verzorging van een geredde podencofamilie. fosterhond Betsy en haar kleintjes werden gevonden langs de oever van een rivier, de Guadalquivir. De rivier heeft veel kleine zijriviertjes en de pupjes hebben allemaal een naam gekregen van een zijriviertje.

– Huéznar, Guadiana, Viar, Guadiamar en Jándula zijn de meisjes – Bembézar, Guadiato en Genil zijn de reutjes
De prijs van 1 puppyvaccins is slechts 5€ en de pupjes hebben 3 entingen nodig om volledig beschermd te zijn. Dit is enkel de prijs van de vaccins, omdat ze allemaal tegelijk kunnen gevaccineerd worden, rekent de dierenarts telkens maar 1 consultatie aan. De pupjes moeten ook iedere maand ontwormd worden tot ze een half jaar oud zijn. Voor 25€ kan 1 kleintje volledig geënt en ontwormd worden. Wilt u graag helpen en 1 pupje deze complete verzorging geven? Stuur ons dan een mailtje met de naam van het pupje dat u wenst te steunen, uw naam wordt dan, indien gewenst, bij zijn fotootje vermeld. Met ons voedseltransport van mei is er heel wat puppyvoer meegegaan, dus ze krijgen een volwaardige puppyvoeding en ook mama Besty krijgt een goede premiumvoeding.

betsy  betsy2

Mama Besty en 1 pupje werden voor hun vaccinaties gesponsord door hondenzorg.

28 juli : alle pupjes worden deze week opnieuw geënt. Door de steun van Poncho, Carla, Brigitte en Marie wordt de kost voor de shelter om een hele familie te enten enorm verlicht! Hartelijk dank om deze kleintjes een veilige start in hun leven te geven!
de pupjes maken het allemaal heel goed en ze zijn al een heel stuk gegroeid. Als ze allemaal bij mekaar zitten lijkt het wel een nestje konijntjes, ze zien er zo schattig uit met hun grote oren .. Hun oren zijn heel beweeglijk en ze kunnen ze alle kanten op zetten. Het is heel grappig om hen bezig te zien

.

Juni : Massy

lijnen27

Massy, een klein pinschertje, is een ex-kweekteefje dat in beslag werd genomen in Luik. Wat dit hondje heeft doorstaan is verschrikkelijk en gewoonweg onvoorstelbaar. Ze heeft haar leven in een kooi doorgebracht en het meeste van de tijd lag ze dan nog met haar voorpoten vastgebonden aan de tralies zodat ze zich niet zou kunnen verzetten tegen de zoveelste dekking. Als gevolg van deze jarenlange marteling zijn haar voorpootjes misvormd. Massy is nu 7 jaar oud en ondanks haar enorme lijdensweg is zij de goedheid zelve, ze is vriendelijk voor honden en katten.
We gaan een bijdrage storten om Massy te laten steriliseren

massy

 

Mei : Esperanza

lijnen27

Esperanza, jong galgomeisje.

Gisteren vrijdag 28 april kreeg het opvangcenter een telefoontje van iemand die meldde dat er een hond levend in een zak in een afvalcontainer lag. Wat ze aantroffen was afschuwelijk : een zwart galgopupje in een aardappelzak die was weggegooid, net als enig ander afval. Ze haalden haar tussen de rotzooi van puin en stinkend tuinafval naar boven. Het hondje was uitgemergeld, een skeletje nog, voelde klammig aan en had meerdere wonden. Ze werd enkele dagen geleden daar voor dood achtergelaten maar ze ademde nog, met moeite. De container stond in volle zon.

espe2

De vrijwilligers zijn vervuld met gevoelens van verdriet en afschuw. Ze hebben het moeilijk met de gedachte dat diegene die in staat zijn om dit een dier aan te doen wellicht in hun stad wonen, en je hen aan de overkant van de straat kan tegenkomen als gewone mensen. Ze zijn ook geschokt door de houding van de omwonenden die niet onmiddelijk hebben ingegerepen en kil bleven onder het gehuil en hulpgeroep van de hond. Een van hen vertelde zonder verpinken : “we dachten dat de hond nu wel dood zou zijn, omdat we hem niet meer hoorden”
een vrijwilligster die Esperanza mee is gaan ophalen : “Te lang werden we geconfronteerd met honden die worden opgehangen, neergeschoten, onthoofd, verbrand, vastgebonden om te sterven van honger en dorst op het platteland, levend in de putten gegooid, verminkt … en dit zal niet veranderen tenzij mensen bewust worden gemaakt en respect gaan tonen voor dieren. We blijven streven voor de humane behandeling van dieren, met de beperkte middelen die we hebben. Maar helaas is het een druppel op een hete plaat zolang de autoriteiten niet betrokken zijn om deze strijd voort te zetten en de andere kant opkijken”

espe

Esperanza is nu opgenomen in de dierenkliniek en ze heeft een geringe kans op overleven, maar die kans willen ze haar geven. Ze heeft geinfecteerde wonden, bloedarmoede en werd zwaar toegetakeld. Vandaag, vrijdag worden er specifieke onderzoeken gedaan. Door de extreem ernstige toestand van het kleintje kon dit niet eerder, maar ze is nu gestabiliseerd en de pijn is onder controle, het is tijd ..

6/05 : de diagnose

Esperanza heeft haar tweede nekwervel gebroken, het is een ernstig letsel want het bot is ook nog eens versplinterd. De verwondigen wijzen erop dat zij door een auto is geraakt aan haar hoofd en verder is meegesleurd over het asfalt. ze heeft minstens een week  ergens gelegen heeft en niets meer heeft kunnen eten of drinken. Ze was verregaand uitgedroogd en is vel over been. Haar hele lichaam zit onder de zweren. Iemand zal haar in die toestand, op sterven na dood, in de afvalcontainer gegooid hebben. Dit is echter maar een mogelijke verklaring, de verwondingen aan haar kop konden haar ook op een andere manier worden toegebracht, mishandeling wordt niet uitgesloten.

espe3  espe4

Esperanza is geopereerd en heeft de eerste 24u op ER, intensieve zorgen doorgebracht. Een opvanggezin neemt haar op voor verdere verzorging en herstel. Later zal nog een scan gemaakt worden om te zien of alles goed is. We hopen dat het vanaf hier alleen maar beter wordt.

Hondenzorg steunt het opvangcenter bij de door hen gemaakte onkosten van de dierenkliniek, voor de eerste verzorging van Esperanza . Met dank aan Mw. M-A Fitters, aan Eva, en aan Brigitte Gouwy om ertoe bij te dragen dat Esperanza de best mogelijke verzorging kon krijgen. Samen kunnen we 45€ steunen

 

April : Pocholo

lijnen27

Pocholo, reutje, shi tzu kruising, 8 jaar Nuria vond Pocholo in de buurt van haar huis. Hij waggelde van links naar rechts, struikelend, liep eigenlijk geen enkele richting uit. Hij was ook erg mager, hoe lang liep deze stakker zo al rond? Had dan niemand medelij met hem? Toen ze hem in haar armen nam was hij zo opgelucht dat hij bijna onmiddellijk in slaap viel. Eenmaal bij de dierenarts werd eerst gekeken of hij niets gebroken had want op het eerste zicht leek het of hij was aangereden. Hij had geen breuken maar was wel uitgedroogd en moest aan een infuus. De dierenarts schat zijn leeftijd op ongeveer 8 jaar, verder heeft het hondje ernstige staar aan beide ogen maar het meest verontrustende is het coördinatieprobleem. De dierenarts raadde hen aan om verder onderzoek te laten doen bij een gespecialiseerd arts. Ze maakten voor Pocholo een afspraak bij een arts die gespecialiseerd is in traumatologie. Het resultaat hadden ze diezelfde dag : Pocholo heeft 2 geknelde zenuwen, 1 in zijn hals en 1 halfweg zijn rug. Pocholo 1 of 2 operaties nodig hebben.

pocholo

groot pluspunt is dat Pocholo geen pijn heeft. Hij eet, drinkt, loopt, en kwispelt met zijn staart als hij mensen ziet. De vrijwilligers zijn in Sevilla op zoek naar sponsoring voor de operatie van dit hondje. de kans kunnen geven 25 april : Er werd bij familie en (dieren)vrienden aangeklopt en het hele bedrag is bijmekaar gehaald. Pocholo kon geopereerd worden aan beide hernia´s, een operatie die 5 uren duurde. Hij is zo goed als kaalgeschoren en heeft enkele grote littekens. Ondertussen is hij uit de kliniek en er wordt nu verder voor hem gezorgd in een pleeggezin. Pocholo heeft een lang herstel in het vooruitzicht, maar er is al een geweldige verbetering merkbaar …

 

Maart : 5 pupjes

lijnen27

Het was een klein wonder dat deze 5 pupjes in een veld werden gevonden Ze waren onderkoeld en als men ze die dag niet toevallig had ontdekt, dan hadden ze niet lang meer geleefd. De 5 kleintjes behoren niet tot hetzelfde nestje.. Waarschijnlijk zijn het nestoverschotjes van 2 verschillende teven waar iemand vanaf wilde Het zijn 3 herderkruisingen en 2 labradorkruisingen. Ze zijn geboren in januari. de kleintjes zitten in een aparte ruimte tot ze volledig gevaccineerd zijn.

pups

Hondenzorg deed een bijdrage van 25€ voor de vaccins van hun eerste puppyspuit. Over een maand moeten ze voor de tweede keer een enting krijgen.

 

Februari : Clarita

lijnen27

Clarita, jong teefje, jachthondkruising
Een vrijwilligster was onderweg met de auto toen ze plots een hond op de weg zag liggen. Ze dacht dat de hond aangereden was en stopte onmiddelijk en liep naar de hond toe maar die bewoog niet. ze de hond wilde optillen om hem aan de kant van de weg te leggen sprong die plots recht en ging lopen. Natuurlijk was ze hier erg van geschrokken maar ze was blij dat het dier nog leefde. Ze had wel kunnen zien dat Clarita´s vacht kale plekken vertoonde en dat ze ernstige huidirritaties had. Dit wijst vaak op een vorm van schurft of demodex

clar

er werd voor Clarita elke dag op dezelfde plaats een kommetje eten neerzetten. Als zij genoeg vertrouwen zou hebben dan kon men haar meenemen naar het opvangcenter Deze jonge hond liet zich al snel overhalen om mee te gaan. Gelukkig maar, want ze heeft verzorging nodig en bovendien kent Clarita geen gevaar. Het was maar een kwestie van tijd  geweest voordat zij echt aangereden zou worden.Telkens ze haar kwamen voederen konden ze haar al van ver “voor dood” zien liggen Clarita lag weer een dutje te doen .. op het midden van de rijweg.

clar2

Als Clarita verzorgd wordt dan heeft zij een reëele kans op adoptie. Ze zijn al gestart met een vitaminekuur om haar weerstand wat op te krikken. Wij gaan een bijdrage doen voor haar medische verzorging .. 10 februari is er een afspraak gemaakt in de dierenkliniek om Clarita grondig te laten onderzoeken. 14 febr : Er werd een afkrabsel genomen van de huid en het goede nieuws is dat het geen schurft is. Haar huid vertoont wel op vele plaatsen schaafwonden die licht ontstoken zijn.. Op de open wondjes wordt een verzachtend zalfje aangebracht. Omdat Clarita dus geen besmettelijke huidaandoening heeft zoals eerst gevreesd werd, kon ze ondertussen al naar een opvanggezin overgebracht worden. Ze werd ook gevaccineerd. de dierenarts schat, haar leeftijd op 1 jaar.

clar3

24 febr : Clarita werd deze week gesteriliseerd. Ze is al aan de beterhand maar net na de operatie zag haar buikje blauw omdat ze een bloeduitstorting had. Gelukkig kon ze in een opvanggezin terecht waar ze goed verzorgd wordt en in alle rust kan herstellen van de ingreep.

 

Januari : Mago en Malena

lijnen27

Mago

Mago is een reutje van 4 à 5 jaar, een klein hondje van 5 kg, een pekineesmixje.
Hij werd opgepikt langs de weg en hij had een open wonde onder zijn oogje. Langs diezelfde kant had hij ook 2 gebroken tandjes. De dierenarts zegt dat de verwondingen werden veroorzaakt door een stamp of een harde klap tegen zijn snoet. Het wondje wordt dichtgemaakt en de kapotte tandjes moeten eruit gehaald worden want ze doen pijn.

mag

1 februari : het wondje onder zijn oog is dichtgemaakt en Mago is van de pijnlijke tandjes verlost. Hij kon een weekje geen vast voedsel eten, door de wondjes in zijn mond kon hij moeilijk kauwen. Maar nu eet hij weer goed, vooral hondenkoekjes en hotdogs lust hij graag. Hij weegt ondertussen 7,5kg.

Malena

Malena, galgomeisje, geboren in Sevilla, oktober 2010
Malena is een wit galgootje van amper 2 maanden, ze weegt 4kg, hoe ze er aan toe is, is te erg voor woorden. Ze liep in haar eentje langs de weg, het was eerder strompelen want ze bloedde erg aan haar kopje.
Toen haar redder haar oppakte kwam die tot de vreselijke ontdekking dat ze maar 1 oogje had, de andere kant was 1 gapende wonde die hevig bloedde. Ze hebben geen idee wat er met haar gebeurd is, maar ze had veel pijn en ze beefde als een rietje.

male4

Malena verblijft voor verzorging in een opvanggezin. Ze krijgt nu al antibiotica en pijnstillers en maandag gaan ze met haar langs dezelfde arts die ook de oogoperatie bij fosterhondje Sally heeft uitgevoerd. Ze kunnen dan laten nakijken of de infectie van de wonde minder is en informeren hoeveel de operatie gaat kosten om de oogholte dicht te maken.
Het opvangcenter heeft al enkele dure operaties kort na mekaar moeten bekostigen, maar Malena heeft onmiddellijk verzorging nodig. Euthanasie is geen optie.
Hondenzorg helpt bij de eerste dierenartsonkosten van Malena.
12 januari 2011 : Malena is vorige week geopereerd. De oogholte werd eerst helemaal schoongemaakt en daarna dichtgenaaid. Ze neemt nu nog een antibioticakuur om een onsteking te voorkomen. Enkele dagen na de operatie begint zij al met haar zachte knuffelbeertjes te spelen. Het kan niet anders dan dat ze nog ongemak van de operatie ondervindt, maar dat blijkt haar niet te storen, het zal niets voorstellen in vergelijking met de helse pijnen die zij daarvoor had .. Zij kan nu herstellen in de liefdevolle omgeving van het opvanggezin en heerlijk slapen.

15 januari 2011 : Malena is voor de eerste keer op controle geweest bij de dierenarts. Ze had wat vochtophoping in haar ooglid maar dat is ondertussen al helemaal weggetrokken. Verder ziet het er goed uit en geneest alles zoals het zou moeten.

male3  male2

De grote honden van het opvanggezin zijn heel voorzichtig met Malena en ze zijn ook heel beschermend over haar. Malena wordt graag door hen bemoederd en ze vindt het gewoon zalig om bovenop hen te slapen :-)

male